13-12-2019
Het Portaal Grensdata is live. Open data. Dat betekent dat Vlaams-Nederlandse en Duits-Nederlandse grensregio’s vrij aan de slag kunnen met voorheen niet beschikbare, grensoverschrijdende arbeidsmarktinformatie. “Ter ondersteuning van arbeidsmarktbeleid, of misschien wel om dat nu echt te maken – want wat begin je zonder data?”, aldus projectleider Johan van der Valk van CBS die niet twijfelt aan het nut van het instrument. Toch is het nog even spannend hoe gebruikers het oppikken. “Het belangrijkste is dát ze ermee gaan werken en laten weten wat er anders moet of ontbreekt. De huidige eerste versie geldt als proof of concept die we graag doorontwikkelen.”De databank is een echte primeur en het resultaat van twee Interreg projecten: Werkinzicht en Arbeidsmarkt in grensregio’s DE-NL, waarbinnen CBS in samenwerking met Vlaamse en Duitse statistiekbureaus monnikenwerk verrichtte. Feestelijk was dan ook de lancering. Op 28 november 2019 ging de deur open naar grensoverschrijdende arbeidsmarktdata op laagregionaal niveau, inclusief aanpalende gegevens over inwoners en de economie, voor Nederland, België en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Verdiepende informatie, op het niveau van competenties en beroepen, volgt in de loop van volgend jaar.
Eerste mijlpaal in een gezamenlijke reis
Van der Valk over toepassingsmogelijkheden: “Je kunt grensregio’s selecteren aan weerszijden van de grens, daar inzoomen op de arbeidsmarktsituatie en kansen en knelpunten boven water halen. Of bijvoorbeeld jouw regio vergelijken met andere regio’s.” Hoe precies data te vertalen naar acties, zoals beleidsmaatregelen, is in grensregio’s nog een nieuwe tak van sport. “Logisch, omdat de data er niet waren. Door die nu aan te reiken, is het aan gebruikers om ermee te gaan experimenteren. We zijn bij de eerste mijlpaal in een met hen te ondernemen gezamenlijk reis. Hun ervaringen en wensen zijn leidend voor het vervolgtraject. Elke suggestie is welkom.”
De kracht van grensoverschrijdende data
Om daadwerkelijk gebruik verder vlot te trekken zet CBS een extra dienstverlenende stap. “Graag helpen we gebruikers op weg bij het uitvoeren van analyses en samenstellen van voor hen relevante informatie. Op dit moment zijn we voor twee regio’s voorbeelden aan het uitwerken van wat je met de data kunt doen. Die studies verschijnen begin volgend jaar. Ook staan er workshops gepland in het voorjaar van 2020, voor diverse typen gebruikers.” Heeft Portaal Grensdata zich eenmaal bewezen met eerste toepassingsmogelijkheden, dan groeit die uit tot een onmisbare informatiebron, verwacht Van der Valk. “Het is dé bron van vergelijkbare en volledige gegevens over grenspendelaars om grensoverschrijdende ontwikkelingen mee te kunnen volgen en trends te signaleren.”
Klik hier om de portal te bekijken.