×

×

Gebruikers aan zet bij dashboardontwikkeling

14-07-2021

Terwijl data voor werkzoekenden en werkgevers in de maak zijn, heeft Werkinzicht alvast een start gemaakt met het ontwerp van bijbehorende dashboards. In twee online bijeenkomsten, op 23 en 24 juni, gingen potentiële gebruikers met eerste proefmodellen aan de slag. Dat leverde nuttige feedback op. Ook was de reactie positief op de vraag: zou je het dashboard in de praktijk zelf inzetten? De beoogde dashboards faciliteren het vinden van passende vacatures dan wel kandidaten aan beide zijden van de Nederlands/Vlaamse grens. Gevraagde en geboden competenties staan daarbij centraal. Er is geen sprake van commerciële dienstverlening. Uiteindelijk verwijzen de dashboards door naar vacature- en bemiddelingssites.Deelnemers aan de tests, geworven door VDAB en UWV, waren 9 werkzoekenden (4 uit Vlaanderen, 5 uit Nederland) en 13 werkgevers/intermediairs. Hun opmerkingen en suggesties neemt Werkinzicht mee in het ontwikkelproces, op weg naar een eindresultaat dat zo veel als mogelijk beantwoordt aan ‘het ideaalplaatje’. Meerdere gebruikersbijeenkomsten volgen, ter ondersteuning van verder finetunen.  

Scheepsmotormonteur
Getoetst is of de opzet van de dashboards duidelijk, uitnodigend en functioneel is. Alle deelnemers gingen even voor het gemak op zoek naar een functie als scheepsmotormonteur (de werknemersgroep) of naar een kandidaat daarvoor (de werkgeversgroep). Ze klikten pagina voor pagina door de te maken ‘klantreis’. Aansluitend vulden ze een vragenlijst hierover in, om vervolgens plenair in discussie te gaan.

Witte raaf
Aanbevelingen van de kant van de werkzoekenden hebben onder andere betrekking op de presentatie van informatie - die kan gelaagder - en de behoefte aan een zoekmogelijkheid buiten gegeven competentieprofielen. De werkgevers/intermediairs vragen onder andere om meer duidelijkheid aan het begin van het dashboard over wat te verwachten, en om het kunnen prioriteren van competenties – ‘want de witte raaf die aan alles voldoet, vind je in de regel niet’.

Op deze plek nog een keer hartelijk dank aan alle deelnemers voor hun enthousiaste en waardevolle bijdrage!