×

×

Met data verleiden tot individuele actie

20-10-2021

“Een gebruikerstoepassing die verleidt tot actie, speciaal ook over de Vlaams-Nederlandse grens. Dat is de ambitie”, legt Marcel van Brugge uit. Hij begeleidt vanuit projectpartner VDAB en CBS de ontwikkeling van Jobinzicht.eu – “Een voorlopige naam, met wel al gereserveerde URL.” Het eindresultaat hangt af van wat er vooralsnog aan benodigde data te prepareren valt. “Wat niet kan, kan niet, maar we zetten hoog in omdat we willen inspireren.” 

Werkinzicht heeft unieke data opgeleverd in de vorm van een voor Nederland en Vlaanderen vergelijkbare wereld van werk, inzichtelijk gemaakt via dashboards. Deze dienen vooral beleidsmakers. Rest de uitdaging om individuele deelnemers aan de arbeidsmarkt info op maat te bieden. “De bedoeling is: mensen op een zo laagdrempelig mogelijke manier veel context geven over hun positie op de arbeidsmarkt, zodat ze daar zelf mee aan de slag kunnen.”

Baankansen voorop
Daarvoor is Jobinzicht.eu in de maak. Een gebruikerspanel testte in juni een prille testversie. Mede op basis van feedback toen is het design intussen aangepast. “Het moest aansprekender. Daarom staan baankansen nu voorop, uitgaande van een ‘wensberoep’. Je ziet direct of de kans groot of klein is op het vinden van jouw baan in Nederland dan wel België. Onder andere aan de hand van aantallen kandidaten en vacatures, de gemiddelde werkloosheidsduur en relevante werkgevers. En je zoomt verder in op jouw arbeidsmarktsituatie gekeken naar je eigen regio en concurrent-kandidaten.”

Spelen met competenties
Het door UWV en VDAB geadopteerde, onderliggende systeem Competent bewijst vervolgens zijn waarde: de sitebezoeker krijgt op een rij welke competenties horen bij het wensberoep in Nederland en in België. “Je kunt hier aanvinken welke competenties ook voor jou van toepassing zijn. Zo bouw je spelenderwijs je eigen profiel op, zonder ellenlange schermen om je doorheen te moeten worstelen. Je maakt er eenvoudig een uitstapje mee naar interessante andere, aan jouw beroep verwante functies. Het ontwerp voorziet er bovendien in dat je krijgt aangereikt welke aanvullende opleiding of welk diploma je nog nodig hebt voor een succesvolle carrièreswitch.”

Grensoverschrijdende inspiratie
Het framework van Jobinzicht.eu is inmiddels klaar om een tweede testronde in te gaan. “Waarschijnlijk kunnen we niet alle inzichten die we gebruikers willen bieden, nu al realiseren. Het is in die zin ook een proef, en er zal nog het nodige te wensen over blijven. Maar de potentie van de door Werkinzicht beschikbaar gemaakte grensoverschrijdende data is groot. En graag tonen we dat aan een zo breed mogelijk publiek, als inspiratiebron. Publieke en private partijen zijn vrij om ermee aan de slag te gaan, met als doel: werkzoekenden en werkgevers op een laagdrempelige manier helpen bij het vinden van de perfecte job en de beste kandidaat.”