×

×

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan

17-06-2019

In Zeeland zijn ruim 180 duizend mensen aan het werk. De provincie kent een lage werkloosheid van 3% en een stijgende deelname van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt. Een kwart van de Zeeuwse werkgevers heeft echter problemen met het werven van personeel, wat gevolgen heeft voor de omzetgroei van hun bedrijf. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse rapport van ZB| Planbureau over de arbeidsmarkt in Zeeland.

In vergelijking met andere provincies is de Zeeuwse arbeidsmarkt het meest krap. De krapte is vooral zichtbaar binnen de technische beroepen, ICT-sector en dienstverlenende beroepen. Werkgevers in de horeca en vervoer en opslag melden het vaakst een personeelstekort.

Een mogelijke oplossing is het verder aanspreken van de Zeeuwse arbeidsreserve die bestaat uit 6.000 werklozen, 4.000 mensen die direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, maar niet actief aan het zoeken zijn en 3.000 mensen die niet direct beschikbaar zijn, maar wel willen werken. Daarnaast zijn er nog 12.000 deeltijdarbeiders die meer uren willen werken.

De daling van de potentiële beroepsbevolking -als gevolg van de vergrijzing- vraagt daarnaast om een betere aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs, het aanpassen en anders organiseren van de bedrijvigheid en het aantrekken van personeel van elders. Een aantrekkelijke woon- en werkomgeving bieden voor instromers van buiten Zeeland is daarbij van belang.

Hier vindt u de totale publicatie.